Hoe ouder kinderen worden, des te meer behoefte ze hebben aan zelfstandigheid. Ze willen vaker zelf beslissingen nemen en hun eigen keuzes maken. Op de buitenschoolse opvang biedt SKSG daarom voor kinderen van acht jaar en ouder het programma ‘Tijd voor Ontspanning en Plezier (TOP).’  Dit programma is bedoeld om de zelfstandigheid van kinderen te vergroten. Kinderen worden spelenderwijs vertrouwd gemaakt met bijvoorbeeld het maken van afspraken, het omgaan met geld, verkeersveiligheid en rekening houden met anderen. Kortom: kinderen krijgen meer zelfstandigheid. Ze leren bijvoorbeeld om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen zodat zij zelf met de fiets of de bus naar bijvoorbeeld de kinderopvang of naar sport kunnen gaan. Deze zelfstandigheidstraining is een belangrijk onderdeel voor de TOP-groepen. Kinderen worden hierbij uiteraard goed begeleid en gevolgd.

Vaak is er voor deze kinderen is ook een aparte ruimte binnen de BSO ingericht waar zij zich kunnen terugtrekken. Deze ruimte is ingericht naar de belevingswereld van deze TOP-groep.

Goede afspraken

Bij de TOP-groepen bij SKSG wordt bekeken of het kind deze vorm van bewegingsvrijheid ook daadwerkelijk aan kan. Pedagogisch medewerkers besteden er dagelijks aandacht aan en onderhouden dit ook. We bespreken wat je moet doen als er iets vreemds gebeurt en maken kinderen bewust van de omgeving om hen heen.  Omdat we het belangrijk vinden om af te stemmen in hoeverre jouw kind klaar is voor meer zelfstandigheid, leggen we de afspraken die we hierover maken vast in een contract met de ouders, het kind en de pedagogisch medewerkers. Voorbeelden van zulke afspraken zijn: zelfstandig op het schoolplein spelen, zelfstandig naar de winkel gaan, zelfstandig vissen in de haven, zelfstandig naar een andere locatie lopen/fietsen, zelfstandig naar een vriendje gaan enz. Kinderen dienen zich te houden aan afspraken omtrent veiligheid, zoals altijd dezelfde route lopen, bij elkaar blijven en op elkaar letten.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact opnemen met onze klantenservice (050 – 317 1390 of klantenservice@sksg.nl). Wij helpen je graag verder!