Activiteitenaanbod BSO

SKSG richt zich met haar activiteitenprogramma op een vijftal thema’s om er zorg voor te dragen dat kinderen zich zo breed mogelijk ontwikkelen. Op deze manier ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. SKSG werkt met Meervoudige Intelligentie. De pijlers die centraal staan in ons activiteitenaanbod zijn:

  • Sport en Beweging
  • Koken en Voeding
  • Natuur en Duurzaamheid
  • Wetenschap en Techniek
  • Kunst en Cultuur

Binnen deze thema’s worden lokale en regionale partners gezocht om mee op te trekken. Het doel van deze activiteiten is het laten kennismaken met primaire elementen die de ontwikkeling en het welzijn van kinderen bevorderen. De activiteiten zijn niet alleen gericht op ontwikkeling maar ook vooral op uitdaging. De activiteiten vinden zowel centraal als decentraal (op locatie) plaats. De “gezamenlijke” activiteiten vallen onder het SKSGXtra label.

Sport en Bewegen

SKSG wil graag bijdragen om kinderen enthousiast te maken voor Sport & Bewegen. Drie BSO locaties van SKSG zijn zelfs volledig (in)gericht op sport. SKSG Calcio, gelegen op het nieuwe trainingscomplex van FC Groningen,  SKSG Kardinge, gehuisvest in sportcentrum Kardinge en SKSG Rodenburg, in de Rodenburghal in Leek. Kinderen kunnen op deze locaties na schooltijd allerlei sporten beoefenen. Pedagogisch medewerkers van SKSG met een sportachtergrond zorgen voor optimale begeleiding. Naast de Sport-BSO’s is er ook op alle andere BSO-locaties veel aandacht voor sport en beweging.

Samenwerkingspartners: FC Groningen (o.a. clinics en voorlichting) en Donar (o.a. clinics en voorlichting), Menzis (samen bewegen, o.a. faciliteren van de 4 mijl van Groningen)   Activiteitenaanbod: 4 mijl van Groningen, Avondvierdaagse, beachsoccer toernooi, slagbaltoernooi, unihockey toernooi, voetbaldagen, sportweken, etc.

Koken en Voeding

De basis voor een gezond of ongezond voedingspatroon wordt al gelegd als kinderen jong zijn. SKSG hanteert een actief voedingsbeleid. Daarbij zijn de vragen: ‘Wat eten we met kinderen?’ en ‘Hoe eten we met kinderen?’ bij SKSG van groot belang. Een van de thema’s die wij bij de BSO-activiteiten terug laten komen is koken en voeding! Dit past bij onze doelstelling om kinderen met gezonde voeding in aanraking laten komen. Gezond koken draagt bij aan een gezonde leefstijl.
Themaweken zoals ‘SKSG Masterchef’ vinden jaarlijks plaats.

Samenwerkingspartners: Bakkerij Jullens, Catering Cook-ing healtyh & to go, restaurant Houdt van eten, restaurant Il Lago, Hotel Schimmelpennickhuis, Jumbo supermarkt, Menzis e.v.a.

Activiteitenaanbod: SKSG Masterchef, koken op locatie, voorlichting over voeding, groente en fruit weken en telen op locatie etc.

Natuur en Duurzaamheid

SKSG staat synoniem voor “elke dag naar buiten”. De locaties beschikken vrijwel allemaal over een fantastisch grote tuin. De nauwe samenwerking met samenwerkingspartner Staatsbosbeheer is de slagroom op de taart als het gaat om aandacht voor de natuur. Staatsbosbeheer organiseert met SKSG voor de kinderen uitstapjes naar natuurgebieden en geeft junior boswachtercursussen aan de SKSG kinderen. Een groep pedagogische medewerkers van SKSG volgt jaarlijks natuurtrainingen. Een aantal locaties van SKSG staat te boek als groenlocaties.  BSO Boegbeeld (BSO van het jaar 2013) is bijvoorbeeld gevestigd in een voormalige geitenboerderij en BSO Stadspark ligt midden in de Stadspark. Natuur en Duurzaamheid komt tot uiting in de volgende principes die SKSG hanteert:|

  • Wij maken keuzes uit respect voor natuur en milieu;
  • Bij aanschaf van producten kiezen wij voor milieuvriendelijke, duurzame kwaliteit en/of gebruikte alternatieven;
  • Het belang van natuurbeleving en natuureducatie voor de ontwikkeling van het jonge kind staat bij ons voorop;
  • Activiteiten dragen bij aan het ecologische bewustzijn van kinderen, ouders en medewerker.

Samenwerkingspartners: Donkergroen, Staatsbosbeheer, Natuur  en Duurzaamheid Educatie Groningen, Natuurmonumenten, IVN, Groninger Landschap e.a.

Activiteitenaanbod: cursus junior boswachter, modderdag, excursies naar natuurparken zoals Lauwersmeer, ’t Roegwold en natuur- en recreatiegebied Kardinge  etc.

Wetenschap en Techniek

SKSG probeert kinderen op jonge leeftijd warm en enthousiast te maken voor wetenschap en techniek. SKSG Barabas, gevestigd in een pand met “de Jonge Onderzoekers” is dé technieklocatie van SKSG. Het in de praktijk brengen van wetenschappelijke en technische proefjes is gebaseerd op spelend leren. Tijdens het project krijgen de leerlingen de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende proefjes en het maken van verschillende constructies. Drie keer per week kunnen de kinderen deelnemen aan diverse workshops.

Samenwerkingspartners: De Jonge Onderzoekers, I.Turn.IT, ‘Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe’, Timmerdorp Groningen, Startup Kid, Rijksuniversiteit Groningen.

Activiteitenaanbod: Timmerdorp Groningen, educatieve films, workshops techniek, workshop programmeren en coderen etc.

Kunst en Cultuur

Groningen is dé evenementenstad en cultuurstad van het noorden. Op het gebied van kunst en cultuur is er het hele jaar door veel te beleven. SKSG organiseert veel culturele uitstapjes en kunstgerelateerde workshops, al dan niet samen met haar partners. Van talentenshows  (SKSG Got Talent) tot beeldende kunst (Vrijheidsbeelden bij BijVrijdag), van toneelvoorstellingen tot klassieke sprookjes (Peter en de Wolf).

Samenwerkingspartners: BijVrijdag, Stadsschouwburg, Oosterpoort, Groninger Museum, Grand Theatre,  Martiniplaza, Groninger Forum e.v.a.

Activiteitenaanbod: workshops dans, theater, muziek en zang, SKSG Got Talent, films, beeldende kunst etc.