overlay

Heerlijk buiten slapen in een ‘Lutje Potje’

Datum:

Fluitende vogels, ritselende bladeren, frisse lucht en vitamine D. Buiten slapen is gezond en dat kan met een Lutje Potje. Een Lutje Potje is een typisch Gronings babyhuisje dat stamt uit de jaren ’30. Een huisarts uit Eenrum concludeerde in die tijd dat baby’s vaak ziek waren en vond dat baby’s meer in de buitenlucht moesten zijn. Hij ontwikkelde samen met een timmerman het babyhuisje zodat kinderen buiten konden slapen. Voor vrouwen die vroeger op het land werkten was het ook een uitkomst; zij hadden de mogelijkheid om door te werken en tegelijkertijd zicht te houden op hun kind.

Baby slaaphuisjes bij SKSG

Wat is een Lutje Potje?
Een Lutje Potje is een houten huisje waar jongere kinderen overdag buiten in kunnen slapen. Het babyhuisje is een afgesloten huisje en beschermt de baby tegen felle zon, wind en regen. Door het horrengaas kunnen insecten en andere dieren het kind niet lastigvallen. Compleet veilig dus! De babyhuisjes worden regelmatig thuis gebruikt en op kindercentra. SKSG Kinderopvang is grote voorstander van Lutje Potjes omdat kinderen buiten vaak rustiger slapen, vitamine D binnenkrijgen en daardoor meer weerstand opbouwen. Ook voor kinderen met allergieën en astmatische aanleg kan een babyhuisje een goede oplossing zijn, want frisse lucht is goed voor de longen van baby’s. Maar het belangrijkste is dat wij in de praktijk merken dat veel kinderen het heerlijk vinden en er baat bij hebben.

Voor welk kind is het geschikt?
Het ‘Lutje Potje’ is geschikt voor baby’s en kinderen tot 4 jaar. Baby’s kunnen in het babyhuisje slapen zodra zij naar buiten mogen. Het is wel van belang om goed te kijken of het bij het kind past, want dat verschilt natuurlijk per kind. Sommige kinderen liggen tot 3,5 jaar in een buitenhuisje, terwijl andere kinderen met twee jaar hun middagdutje al overslaan. Bovendien is het belangrijk dat de pedagogisch medewerker van tevoren met de ouder(s) overlegt of het gebruik van een babyhuisje iets voor hun kind is.

Hoe gebruiken wij de babyhuisjes?
Wij beginnen bij SKSG vroeg met een babyhuisje, zodat we er zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Baby’s leren dan vroeg dat dit de ruimte is waar ze slapen. Sommige baby’s kunnen de ruimte als groot ervaren, ze zijn natuurlijk de veilige plek van mama’s buik gewend. We zetten dan de eerste week soms de kinderwagenbak in het huisje, voor het creëren van een vertrouwd gevoel.

We kijken altijd goed naar het weer en passen daar de slaapkleding op aan. In de zomer kan een baby in een romper slapen en in de winter is een 4-seizoenen slaapzak geschikt. We kijken daarbij ook naar de kleding die het kind normaal draagt. We zijn snel geneigd om een kind te warm aan te kleden; wat zou je zelf aan doen als je buiten slaapt?

Hebben jullie zelf ervaringen met het babyhuisje? Laat het ons weten, het liefst met een foto van heerlijk slapende kinderen natuurlijk!

Deze blog wordt je aangeboden door SKSG, al 115 jaar de grootste aanbieder van goede en leuke kinderopvang in de Stad Groningen en omstreken.

Altijd dichtbij!

SKSG – Je kind in vertrouwde handen

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs:

40282483 - the colorful words "blog" made with wooden letters next to a pile of other letters over old wooden board.
Plan nu een rondleiding  en ontvang een gratis goodiebag

Inschrijven

banner1